הגורמים שהופכים סוחר בבורסה לסוחר מצליח
המסחר בבורסה, כמו בכל מסחר אחר, הופך להיות ריווחי אך ורק אם מקפידים על הכלל הבסיסי "קנה בזול מכור ביוקר". טוב, את זה כמובן קל להגיד אך בכלל לא קל ליישם. אז מה באמת הופך סוחרים בבורסה לסוחרים מצליחים?
המסחר בבורסה לניירות ערך הוא כמו כל מסחר אלא שהוא מתנהל מזה שנים באופן אלקטרוני, מה שהופך את זירת המסחר לזירה חסרת אינטראקציה, לא ניתן לתקשר שם בין הסוחרים, קשה מאוד לדעת מה הסוחר בצד השני חושב על הני"ע באותו רגע נתון, האם הוא מיואש מהנייר, האם הוא חסר בטחון, האם הוא איתן ונחוש בדעתו, האם הוא בטוח / זחוח. סביר להניח שאם היינו יודעים לחוש את רגשותיו של הצד השני מבלי שהוא יחוש את רגשותינו היינו סוחרים הרבה יותר טוב בבורסה. מכאן ניתן להסיק כמעט באופן וודאי שיש גורם משמעותי מאוד במסחר בבורסה שאינו מקבל את תשומת ליבנו המלאה, הגורם הזה נקרא הגורם הפסיכולוגי. בשנים האחרונות הוא מקבל מעט יותר תשומת לב והוא נכנס לתודעה תחת צמד המילים "פסיכו-פיננסים".
הגורם הפסיכולוגי במסחר בבורסה אינו קשור באופן ישיר לביצועי המניה, לביצועי החברה, או לביצועי הבורסה – הוא מכלול שלם של פרטים שמרכיבים את הרגש של הסוחר בבורסה בין אם הוא נמצא לפני רכישת מניה או בין אם רכש אותה והוא מחזיק בה כעת. לכל אחד מהמצבים יש רגשות אחרים שפועלים עלינו אף אם אין כל חדשה בנוגע למניה עצמה. עלינו להבין שכשאנו סוחרים בבורסה אנו למעשה נשלטים ע"י יצרים שונים הנעים בין "תאוות בצע" ו"חמדנות" לבין "פחדים" ו"חששות" ומעל הכל אגו רב שמסתתר שם כל הזמן ושולט בנו.
אחד מהפרמטרים שהופכים סוחר בבורסה לסוחר טוב הוא לדעת לסנן מתוך ים המידע האינטרנטי את המידע הרלוונטי. רוב רובו של המידע המופץ באינטרנט מידי יום אינו רלוונטי כלל ועיקר לעסקי החברה העתידיים ואלו הם היחידים שאמורים לעניין אותנו כסוחרים. דיווחים הקשורים לעברה של המניה אינם רלוונטיים כיוון שהם כבר מתומחרים במחירה של המניה ברוב המקרים. סוחר בבורסה שיודע לסנן מתוך ערימת המידע רק את הנחוץ לו לצורך לקבלת "תמונת עתידה של החברה" – הוא סוחר מוצלח.
את הדוגמא הטובה ביותר לפסיכולוגיה בשוק ההון ניתן לראות בפרסום דוחות רבעוניים של חברות רבות בבורסה. החברה מדווחת על דוחות מצויינים ואף על צפי ליציבות ועיקביות ברווחים אך המניה מגיבה לא פעם בירידות משמעותיות. ברור שכסוחר שמחזיק במניה אתה חש לא טוב עם העיניין ומעלה תהיות רבות, אולי משהו נסתר מעיני, כיצד יתכן כדבר הזה, אם הכל כ"כ טוב מדוע המניה לא עולה??? כשהניקור הזה מתחיל הסוחר מאבד ביטחון ובד"כ עתיד לבצע פעולות שגויות כמו מכירה חפוזה של המניה.
פעמים רבות כולנו קוראים מאמר אשר כותרתו מסתיימת בסימן שאלה וכבר אנו מעלים ספקות רבים לגבי כיוונה של המניה. לדוגמא: איש העסקים פלוני מכר אתמול מניות של חברת X בסך של 10 מיליון ₪, האם זהו רמז לכיוונה החדש של המניה? תאמינו או לא, אם תחזיקו במניה של חברת X באותו רגע נתון אפילו לא תקראו את המאמר, אתם תגיבו (רובכם) באחת משתי הדרכים: הדחקה והתעלמות מיידית מהמאמר (אפילו לא תקראו את תוכנו) או שתשקלו בכובד ראש למכור גם אתם את מניותכם באותו רגע. יתכן שהמאמר הזה בכלל יתברר יום או יומיים לאחר מכן כמאמר מוזמן או מאמר מגמתי שנועד לשרת בדיוק את צרכיו של כותביו אך עבורכם זה כבר מאוחר מידי. אגב אני מציע לכם להתעלם באפן גורף ממאמרים שמסתיימים בסימני שאלה או ממאמרים שאינם מתייחסים לעובדות, יש הרבה מידע שמופץ באינטרנט ללא כל בסיס.
הפן הפסיכולוגי גורם לנו לעשות שגיאות רבות במהלך המסחר ועל כן רבים מהמאמנים למסחר ממליצים לנו להתעלם / להתנתק מקריאה שוטפת של האתרים הכלכליים וגם להמנע מביצוע פעולות חפוזות של מסחר במהלך היום ע"י כך שאת פעולותינו נחשב יום קודם ואף נרשום אותם מראש על כרטיסיית מסחר המיועדת לכך. כן חברים, קצת אורך רוח לא תזיק לאף אחד מאיתנו. כולנו מפחדים לאבד את כספנו והחשש הזה מניע את יצרנו לא פעם, זיכרו שברוב הפעמים מה שנראה כסחורה גרועה היום, מניות שנמכרות בבורסה במחיר זול / מגוחך הם דווקא הזהב של מחר ואם אינכם רוצים למכור זהב בזול – אורך רוח לא יזיק גם לכם.
אז מה אנו צריכים לקחת מכאן ואילך?
1. לפני, אחרי ובעיצומו של המסחר בבורסה אנו נשלטים בידי יצרים. חייבים להבין זאת ולנסות לנטרל את האגו והיצרים מהמסחר בבורסה. ככל שננטרל את היצרים והאגו מהר יותר נהפוך לסוחרי בורסה טובים יותר.
2. ללמוד לסנן מתוך ים המידע רק את המידע הרלוונטי עבורנו, מידע על מצב הבורסה באופן כללי, מצב על הסקטור המועדף עלינו ומידע על המניות הספציפיות שלנו. אפשר להתעלם מכל יתר הכותרות.
3. מבין ים המידע שסיננו עלינו התייחס אך ורק לעובדות הקשורות לעתידה של המניה ולא לספקולציות / הערכות של גורמים כלשהם. גורמים רבים יוצרים כותרות מתוך אינטרסים מובהקים לקחת את כספכם בבורסה – עליכם להבין זאת.
4. בבורסה - עבודה עם כרטיסיית מסחר תמנע את שידור פקודת המסחר החפוזה של מחר.
5. גם כשהמצב נראה פחות טוב בבורסה, אורך רוח יועיל לכם. יתכן כי המניה שלכם ירדה מידי היום ועל כן מחר כשהציבור יבין כי היא "חטפה" מידי ומחירה זול ונוח לכניסה – בדיוק אז תיהיה ההזדמנות הנכונה מבחינתכם לצאת, בבורסה קוראים לזה "חנינה" / "תיקון טכני".
6. בסופו של דבר חייבים לזכור שכל אחד יכול ושהכל תלוי רק בנו. מסחר נכון אינה תכונה מולדת אלא נרכשת. סוחר שמצליח לצאת ממעגל הקסמים: כישלון >>> בושה + כעס >>> ירידה בביטחון העצמי וחוזר חלילה מוצא את עצמו מצליח ואפילו מעבר לסתם הצלחה אך כדי להצליח חייבים לדעת לצאת מחוזקים גם מכשלונות ללא פגיעה מהותית בביטחון העצמי.
צור קשר
ניווט בקטגוריה זו
-
לימודי שוק ההון
- לימודי שוק ההון
- מילון שוק ההון - מושגים בבורסה
- מילון מושגי מט"ח
- קורס חוזים עתידיים + קורס אופציות מעוף - מאסטר טריידר
- קורס השקעות
- מסחר יומי בבורסה - מסחר יומי במניות
- מסחר באופציות
- בורסה למתחילים - מסחר בבורסה למתחילים
- מסחר במניות מול מסחר במט"ח
- השקעות מול מסחר
- השקעות - בחירת מניות להשקעה
- הבורסה לניירות ערך
- מאמרים שוק ההון
- ביצוע ארביטרז' באופציות על מניות מאת אדי מרקל
- קורס אופציות וול סטריט - קורס אסטרטגיות השקעה באופציות וול סטריט
- קורס אופציות מעו"ף
- לימודי שוק ההון באינטרנט - קורס שוק ההון באינטרנט
- קורס שוק ההון באינטרנט
- קורס מסחר בשוק ההון באינטרנט בניצוחו של שניר אחיאל
- סדנת מסחר בשוק ההון מאת שניר אחיאל
- סדנת מסחר שיעור 1 מאת שניר אחיאל
- סדנת מסחר שיעור 2 מאת שניר אחיאל
- קורס שוק ההון באינטרנט - ביג שוט - Big Shot
- מכללת iTrader College סוללת לך את הדרך להשקעה בשוק ההון
- ניתוח טכני
- אסטרטגיות מסחר על בסיס ניתוח טכני
- קורסים שוק ההון
- מכללת אקזיט - XZIT
- מידע על עידו חדד
- שיעור מספר 2 - יסודות הניתוח הטכני - מכללת אקזיט - XZIT
- שיעור מספר 3 - זיהוי מגמות בשוק - מכללת אקזיט XZIT
- שיעור מספר 4 - 6 צעדים ראשונים למסחר - מכללת אקזיט XZIT
- שיעור מספר 5 - 6 צעדים ראשונים למסחר בוול סטריט - מכללת אקזיט XZIT
- שיעור מספר 6 - 6 צעדים ראשונים למסחר בוול סטריט - מכללת אקזיט XZIT
- שיעור מספר 7 - שיעור שביעי- המוטיב המנטאלי - מכללת אקזיט XZIT
- שיעור מספר 1 - מבוא לשוק ההון
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר