ברצפה, שוב
נכון שאין מנהיג בבנק ישראל, נכון שיש עסקאות יפות בין חברות ישראליות לזרות הקונות אותן, וזה מכניס הרבה דולרים טריים לתוך מאזן הכוחות של ההיצע והביקוש, ונכון שפתאום התגלו עוד כמה שקלים בגבייה ממיסים, שקלים המשפרים באופן "מפתיע" את מצב הגירעון אצלנו.
כל זה נכון, אבל הדולר נמצא שוב ברצפה בה הוא שהה כאשר נגיד הבנק הקודם שלנו (סטנלי, אני מתגעגע אליך...) הגיב בחוזקה יתרה. אז, לא מזמן (מאי השנה), הוא הגיב בחבילה של כ-2 מיליארד דולר התערבות ישירה, והורדת ריבית על השקל.
כזכור, קומבינציה קטלנית זו הצליחה לייצר מומנטום עלייה עד סביבות ה-3.72. ומה עכשיו? יש אמנם רעשי רקע של בכי מן הצד המייצא, ואומרים לנו שהתוכנית שהותווה מיושמת, אבל בפועל השער יורד, ויורד, והנהנים מזה לא רואים סיבה לדאגה יתרה.
אנו עדיין מקשרים ביו הדולר המקומי, והדולר העולמי. נכון שהיורו ממשיך לעלות (1.33514) וזה אומר שהדולר העולמי יורד בגלל ההשפעה הגדולה שהיורו משפיע על הדולר אינדקס. אבל הקצב שונה לטובת זה המקומי.
פעם היינו מקשרים בין ירידה בדולר עם עליות במניות המקומיות, וברור שזה ממש כבר לא המצב. השוק (במצב הטוב) מדשדש, כאשר הדולר ממש יורד מגמתית ובחוזקה. האם כל האמור צריך לייאש אותנו או לשמח אותנו? האם דולר מקומי מתדרדר היא בשורה טובה או רעה?
התשובה תלויה כמובן במי ששואל. ככלל, לאזרחים, ירידת דולר היא חיובית לחלוטין. נכון שאנו לא מקבלים את ההשפעה המלאה של כוחו של השקל בעלויות חומרי הגלם, אבל אפילו החלק הקטן, המגיע אלינו הוא לטובה. נוסעים לחו"ל, מי שממלא דלק, ומי שהוצאותיו דולריות, והכנסותיו שקליות, כל אלו ממש מרגישים טוב.
לעומת זה, כל מי שמייצא לגוש הדולר, ופה ההיי-טק הוא משמעותי, רואה בשינויי המטבע כמעמסה נוספת מעל התחרות הקשה ממילא, והצורך לחדש כל הזמן. גם מייצאי חומרי הגלם יסבלו מהוצאות מקומיות גדולות יותר, ביחס להכנסותיהם, בנוסף לעננה הקבועה של איזו ועדת שישינסקי עתידית.
והשאלה היא כמה זה חשוב לממשלה? לנגיד הקודם, זה נראה חשוב, והוא נקט יוזמה כאשר הוא העריך שקיימת סכנה בירידה מתחת לרמות מסוימות. כל יום, בלי נגיד חזק, בעל יכולת החלטה עצמאית, יחזק את השכנוע העצמי אצל השחקנים הגדולים הרואים בשוק שלנו מקום לרווחים יפים.
עכשיו, כאשר הגענו לרצפה של ההתערבות הקודמת, שוב, זה הזמן לשר האוצר ולראש הממשלה לשקול אם הם מוכנים לקחת סיכון ולמנות מישהו שאינו יסמן, אבל שיוכיח שהייצוא הישראלי עדיין חיוני.
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר