הקנרי שבמכרה
08-10-2013
בוודאי זכורה לכם העובדה שכורים היו משתמשים בציפור קטנה (בדרך כללי קנרי) על מנת להזהיר את עצמם מהרעלת גזים אפשרית. הביטוי האנגלי הזה "Canary in the coal mine" מציין סימן ראשוני המעיד על הבאות. וזה מה שהיורו כרגע מסמן עבורי.
נכון שאנליסטים רבים רואים ביבשת העתיקה את התקווה הגדולה הבאה לשיקום, וזאת מן ההריסות של המשבר המתמשך מאז 2008. נכון גם שמריו דראגי, ראש הבנק המרכזי האירופי, הצליח לייצב, בינתיים, את שני רגלי המערכת הפיננסית, דהיינו את הבנקים, ואת המימון הממשלתי הנעשה דרך הנפקת האג"ח.
נכון, גם, שיש לנו היום תמ"ג בגודל של פלוס 0.3 אחוז, במקום המינוס שהיה לא מזמן. לבסוף, בחירתה של מרקל, בראש המדינה החזקה ביותר בגוש היורו, בהחלט מבטיח מטבע יציב, אם לא לומר חזק, עקב דעותיה, והאינטרסים של הפנסיונרים הגרמנים שכה קרובים לליבה.
כל זה נכון, אבל כל זה רלוונטי רק למשקיעים, גדולים כקטנים, ולא כל כך לממשלות. מה שאנו עדים לו לאחרונה, וזה משתקף בניתוח שהוציא גולדמן סאקס בנושא זה, הוא שממשלות של מדינות מתפתחות מגדילות את הרזרבות שלהן ביורו. אמנם לא בהרבה, ועדיין די רחוק מן המצב שהיה לפני שהחל המשבר היווני הראשון, אבל זו התחלה של משהו בכיוון ההפוך ממה שהיה עד כה, דהיינו גידול של נכסים דולריים דווקא.
מה קרה? ההסבר הניתן לכך הוא בחלקו מה שאני ציינתי לעיל, אבל בחלקו, וזה כבר תוספת שלי לעניין, נובע בוודאי ממה שקרה לאחרונה עם המעצמה הגדולה בעולם. ההססנות הגיאו-פוליטית, כפי שהיא התבטאה בניהול ענייני המזה"ת, ובמיוחד החולשה הנובעת מן הבעיות הפנימיות שיש לממשל עם העברת חוקים והחלטות, כמו התקציב, ובקרוב תקרת החוב, כל אלו מייצרות תחושה שיש הגיון בלגוון את אופי הרזרבות.
דולרים, ואג"ח מדינה אמריקאי? יש כבר לעייפה כרזרבות. נשאר היורו, היין, והזהב כאפשרויות סבירות עבור בנק מרכזי. כנגד היין מתנהלת מדיניות מכוונת ביפן (ממשלתית-בנק מרכזי) להורדת ערכו, וליצירת אינפלציה. הזהב הפיזי (וזה הזהב המתאים לעניין זה) נמצא כבר עכשיו בביקוש אדיר, ובמחסור, וזאת כאשר מחירו מדדה בכבדות סביב 1300 דולר לאונקיה עקב המשחקים סביב ה"זהב מנייר".
נשאר היורו, החזק עקרונית עקב רצון גרמניה, והמהווה סמל פוליטי שהבנק המרכזי האירופי כבר אמר שהוא יגונן עליו "Whatever it takes". גידול ניכר של במעבר רזרבות מדולר ליורו, למטרת רזרבות, יהווה קנרי למשהו אחר: גידול ניכור בחוסר האמון בדולר, והגעת הרגע שבו כנראה יחליטו על כללי משחק מוניטאריים חדשים. זה היה בעבר, וזה יהיה בעתיד. הוה נקווה שנהיה בצד הנכון של הדברים כאשר זה יקרה....
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר