סטטיסטיקות מזוהמות מאת משה שלום 7.11.2013
07-11-2013
כאשר אנו מנהלים את ההשקעות שלנו על פי מה שקורה בפועל, ולא על פי מה שאנו חושבים שיקרה בעתיד, נתוני הרקע המגיעים מן הממשלה, או ממקורות אחרים, פחות חשובים. למעשה, ידיעתן מוסיפה רק אינפורמציה היקפית. לעיתים הן יכולות לגרום לשינוי מידת הסיכון שאנו רוצים לקחת על עצמנו, אבל לא אמורות לשנות את מהות ההחלטה הנובעת מן השוק עצמו.
גם עבור אנליסטים פונדמנטליים, הנסמכים הרבה יותר על נתונים אלו, וגם עבורנו הפועלים על פי תנועת המחיר, יש בכל זאת חשיבות עליונה לדבר אחד: אמינות הנתונים. במקרה של דיווח עסקי של חברה, זו או אחרת, הרגולציה אמונה על אותה אמינות, והעונש הניתן למרמים אמור להרתיע.
ומה לגבי המקרו הממשלתי, או טעויות הנובעות מאי הבנת תהליכים? לגבי המקרה הראשון אצביע על שני עיוותים שכבר הזכרתי כאן רבות: מדד המחירים לצרכן, ונתוני התעסוקה.
מושגים כמו Hedonics, Substitution ובכלל ביטול לחלוטין של חלקים שלמים של חיינו בחישוב של המדד, יכולים להיות קטסטרופליים למי שרוצה להאמין שהמספרים המפורסמים באמת משקפים את האינפלציה האמיתית במשק האמריקאי (לגבי המשק שלנו אינני יודע עד הסוף את הטכניקה לחישובו, אבל אני די בטוח שהאזרחים שמילאו את הרחובות במחאה החברתית לא כל כך חשו אינפלציה של 2-3 אחוז בלבד).
בנתוני התעסוקה, הכנסת או הוצאת ציבורים על פי זמן חיפוש העבודה שלהם, או העבודה החלקית שבהם הם מחכים למשרה המלאה, מהווה בעיה גדולה. מי שרוצה לקבל מושג לגבי מה שיכלו להיות המספרים, על פי שיטות פחות מעוותות, יכול ללכת ולבקר ש-ShadowStats.com.
ומה עם טעויות הנובעות מאי הבנת התהליכים ה"מזהמים" את הנתונים? אקח לדוגמא את אחד הפרמטרים הנפוצים לבדיקת בריאותו של שוק מניות.זוהי עקומה הנקראת Advance-Decline Line. היא מראה, על ידי הוספה יומית של ההפרש בין כמות המניות העולות ואלו היורדות, את חוזקו ("רוחבו") של השוק.
מסתבר שאם מסתכלים על "עולם" הנכסים הכולל של בורסת ניו-יורק, כמו שעשו בעבר, יתקבל עיוות לא קטן כי שם התווספו המון נכסים שאינם מניות כלל, ושבמקרים מסוימים, אף נמצאים בקורלציה הפוכה לשוק המניות עצמו. ראו פירוט הסבר כאן:
http://www.mcoscillator.com/learning_center/kb/market_data/a-d_data_composite_or_operating_companies_only/
וכך, לפני חודש לערך, ראינו אנליסטים רבים שחזו ירידות מאסיביות בשווקים המנייתים האמריקאיים על פי ירידה מהירה של אותו קו מחושב. מסתבר שאם היו לוקחים בחשבון רק את המניות של החברות הפעילות, ולא את כל השוק, התמונה הייתה הפוכה לחלוטין.
בסופו שלדבר, על מי שיש לו את הזמן, הכוחות הנפשיים, והידע לנתח את מה שיכול להיות בעייתי, ורוצה לקבל תמונה נכונה, חובה לחפור מתחת למוצג, ולבדוק את מה שהוא רוצה להסתמך עליו אם הוא אינו מזוהם בכוונה, או בשגגה.
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אזהרה! מטרת המידע המועבר בדף זה ("המידע") הינה למטרה לימודית בלבד, להרחבת ידע כללי בשוק ההון בכלל ובשימוש בשיטות מסחר ובשיטת הניתוח הטכני בפרט. מובהר בזאת כי החברה, מנהליה, עובדיה, בעלי המניות ומי מטעמה, אינם בעלי רישיון יועץ ו/או מנהל תיקים על פי הדין הישראלי, ואינם מתיימרים לייעץ לכל אדם בקשר עם כדאיות רכישה, מכירה אחזקה והשקעה בני"ע ונכסים פיננסיים. אין לראות במידע משום המלצה או חוות דעת כאמור וכל המקבל החלטה כלשהי על סמך המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. דע כי המידע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכי השקעה בניירות ערך ובנכסים פיננסיים עלולה להוביל להפסדים. לחברה, מנהליה, עובדיה ומי מטעמה יכול ויהיה עניין אישי בכל נושא הקשור במידע ויכול והם מחזיקים בני"ע ספציפי או מסוג המוזכר במידע. המשתמש במידע מוותר על כל זכות תביעה וכל טענה כלפי החברה ו/או מי מטעמה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר