עבודה זולה באמת - מאת משה שלום 31.10.2013
31-10-2013
הפד הגיע, החליט לא להחליט, והשווקים ראו בזה בעיה. מה חדש בזה? שום דבר במיוחד, ולכן אין כל כך הרבה מה לומר על הלא-אירוע הזה, חוץ מן העובדה שהדולר האמריקאי הוא הנהנה, בינתיים, מן הסערה בכוס המים, שתחזיק כנראה עד סוף השבוע.
מה שמדאיג באמת, ומה שרוב המדיה לא דיווחה בהרחבה יתרה, היא הירידה הפתאומית בכמות המשרות שהתווספו בשוק הפרטי, דהיינו נתוני ה-ADP. אלו מהווים בדרך כלל הכנה לנתונים הממשלתיים, כאשר אנו נמצאים בשבוע תעסוקה רגיל. הפעם, היה לנו העונג לקבל את הנתונים ברוורס: קודם ממשלתי, ואח"כ פרטי, וכל זאת עקב השבתת הממשל הפדראלי.
אם נתרכז לרגע במהות, ולא כל כך במספר עצמו, נשאל את עצמנו: איך מצפים לגידול במספר המשרות בסקטור הפרטי, כאשר אנו כבר שנים בעיצומה של מהפכה חברתית, וטכנולוגית, וכאשר נוחת על האזרחים מבול של תקנות, ומיסים חדשים? חוסר הוודאות סביב חוק הבריאות החדש, היה, גם הוא, חייב לתת את אותותיו.
לגבי המהפכה המתמשכת שאנו עוברים, אומר רק שכל ההתלהבות המגיעה בצדק ליכולות שלנו לעשות כמה שיותר, בצורה מרוכזת, אלקטרונית, וזולה, באה על "חשבוננו" כצרכנים של תעסוקה. מחשוב, רובוטיקה, מסחר-אונליין, וגלובליזציה של העבודה הזולה, כל אלו נתנו לנו את רמת החיים הטובה יותר, אבל מקצצים די הרבה בצורך לידיים עובדות.
למרות שהתהליך די ברור, וארוך טווח, הציבור עדיין מצפה מן הפוליטיקאים לפתור לו את הבעיה. מעריכים שהאבטלה האמיתית במשק האמריקאי נעה בין 14 ל-16 אחוז, אם החישוב ייקח בחשבון את מה שהיה נחשב בשפל הקודם, דהיינו בזה של שנות השלושים של המאה הקודמת.
1 מכל 6 אמריקאי מובטל או עובד חלקית, 1 מכל אמריקאי קרוב מאוד להיות במצב הזה, ויש כיום כ-50 מיליון אזרחים הרשומים לקבלת תלושי מזון. טריליון הדולר של ההרחבה הכמותית לא מצליחה לייצר את הדינאמיקה המקווה, כי זו אינה יכולה להיות קיימת בעולם כה תחרותי וכה טכנולוגי. זה נורא פשוט: הצרכים התעסוקתיים קטנים כאשר האוכלוסייה גדלה.
התשובה המוצעת של "יציאה מלמעלה" דרך חדשנות, מקצועות חדשים בתחומי האנרגיה, ההייטק, הביוטכנולוגיה, וכו... אינם יכולה לייצר את המספרים הגדולים של משרות. לרוב, לעבודות האלו נדרשים כישורים שאינם קלים להשגה, ושאינם מתאימים להמונים. זו הסיבה שיש לעיתים משרות פנויות רבות בתחום מסוים, כאשר האבטלה משתוללת במשק הכללי.
קיימת תשובה שנייה, והיא הפיכת הדיסקט, מן המצב שבו רוב האוכלוסייה מעוניינת להיות "עובדת אצל מישהו" למצב שבו כל אחד יהפוך למרכז יצור עצמי. גם זה פתרון מעניין, אך מיועד לבודדים, כי לנהל את עצמך באופן עצמאי, דורש המון ידע וכוחות נפשיים לא רק למציאת פרויקטים אלא גם לטיפול הממשק מול השלטונות.
ומה נשאר? העתיד יאמר איך הטבע יאזן את הכוחות הנוגדים בסוגיה הזו. בינתיים, וממבט הציפור ניתן לומר שככל שהמשקים המפותחים ימשיכו בפתרונות של שנות החמישים לבעיה של המאה העשרים ואחד, נשאר עם אכזבות בתחום זה.
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר