ביטקוין – הזהב החדש מאת משה שלום 21.11.2013
21-11-2013
שלשום, ראינו את הביטקוין נסחר סביב 900. כרגע, הוא נסחר סביב 670, ובימים האחרונים ראינו בו תנודתיות של מאות דולרים ביום. האם עובדות אלו משנות את מהותו? האם ביטקוין הוא אייטם פיננסי, או קוריוז חסר ערך? ולמה הוא נמצא בתנועה כה אלימה מעלה מאז ספטמבר (סביבות ה-100)?
על פי כל הסימנים, הביטקוין כמושג, דהיינו כמטבע אלקטרוני, מתחיל לקיים יותר ויותר את שני המטרות שמטבע אמור לקיים: שמירת ערך הון, ואמצעי תשלום. אין ספק שהתנועה האנכית האחרונה קצת מערערת את האמון בתכונה הראשונה, ובמיוחד אצל אלו ש"קנו בגבוה", אבל כל מטבע הרי עובר תקופה של הסתגלות, ואפילו של הפנמה.
זאת במיוחד כאשר אותו מטבע אינו נמצא תחת שליטה ממשלתית כלשהיא, וכאשר הוא מהווה מהפכה כה גדולה כמו מטבע אלקטרוני, מוגבל מראש בכמות המונפקת, שאינו ניתן להשחתה על ידי הדפסה בלתי מוגבלת ממנו, וככזה השומר על אנונימיות מוחלטת של המחזיקים בו. יש לשער שכאשר נגיע לכמות המונפקת הסופית (21 מיליון מטבעות הניתנות לחלוקה של עד 0.00000001 כל מטבע), נימצא כבר שהמטבע מתנהל טוב יותר מבחינת התנודתיות היומית, ואף השבועית שלו.
נשארנו עם בעיית הביטחון שבאחזקתו, וביכולת לשלם איתו. בחלק הראשון, מטפלים רבים וטובים, וממציאים כל יום אפשרויות חדשות כאשר העניין המרכזי נמצא ב-Bitcoin Wallet. ארנקים אלו מאפשרים היום להחזיק, די בביטחון, את הממון האלקטרוני שלכם, וזה חשוב במיוחד כאשר חושבים שערכו של המטבע נמצא בו עצמו, ושלא ניתן לקשר בינו לבין מחזיקו לשעבר, במקרה של גניבה או אובדן.
לגבי אמצעי התשלום, גם שם יש התקדמות. תחילה, יש לציין שתדמיתו המוכתמת כמטבע המשמש, בעיקר, למעשים רעים כמו סחר לא חוקי או הלבנת הון, קצת נרגעה, ושקבלתו במדינות שונות כאמצע תשלום פרטי לגיטימי (גרמניה - http://www.globaltimes.cn/content/826318.shtml)
עוזרת המון.
אבל, וזה העיקר, יותר ויותר מוצרים ושירותים מופיעים ברשימה שבה ניתן לשלם איתו. זו יכולה להיות מהות ההצלחה הסופית שלו. אם הביטקוין היה נשאר מגירה לאחסון של הון, הוא לא יכול היה להתפשט, ולהפוך מטבע של כולם, אלא רק לעשירים. המטרה שונה.
היכולת לעקוף את הממסד הפיננסי הגלובלי היא המטרה האמיתית, ולכן חייבת להיות יכולת סחר ענפה על מנת להצדיק קיום כזה. כמו שציינתי, שי התחלה יפה, והיא נראית בינתיים מבטיחה. ומה עם הדברים המסורתיים שהיו תחליפי המטבעות כמו למשל הזהב?
הם עדיין קיימים, אבל סובלים בהחלט מן ההתמסדות שלהם, שעדיין איננה בביטקוין ודומיו. למשל: נסחרים פי 100 חוזים עתידיים על כל אונקיה פיזית אחת של זהב, וזה מאפשר עיוות אדיר במחיר של המתכת. ניתן אמנם לקנות ולמכור עם מטבעות זהב וכסף, אבל זהו תהליך כבד לנשיאה, קשה ויקר לאחסון, מעורר את תאבונם של הגנבים, ובכלל נתון תמיד תחת לחץ מיסוי, ורגולציה, גדולים. אנו זוכרים גם תקופות של איסור מוחלט והחרמות כוללניות.
כל זה לא יכול להימצא בעולם הוירטואלי של האינטרנט, בו אנו חיים יותר יותר, ושבו שוכן הביטקוין, וכל המטבעות האלקטרוניים האחרים. בימים אלו שבהם אנו רואים עלייה מטאורית של הביטקוין, וירידה מניפולטיבית למדיי של הזהב, קשה שלא לשאול את השאלה: האם זה החליף את האונקיה של זו?
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אזהרה! מטרת המידע המועבר בדף זה ("המידע") הינה למטרה לימודית בלבד, להרחבת ידע כללי בשוק ההון בכלל ובשימוש בשיטות מסחר ובשיטת הניתוח הטכני בפרט. מובהר בזאת כי החברה, מנהליה, עובדיה, בעלי המניות ומי מטעמה, אינם בעלי רישיון יועץ ו/או מנהל תיקים על פי הדין הישראלי, ואינם מתיימרים לייעץ לכל אדם בקשר עם כדאיות רכישה, מכירה אחזקה והשקעה בני"ע ונכסים פיננסיים. אין לראות במידע משום המלצה או חוות דעת כאמור וכל המקבל החלטה כלשהי על סמך המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. דע כי המידע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכי השקעה בניירות ערך ובנכסים פיננסיים עלולה להוביל להפסדים. לחברה, מנהליה, עובדיה ומי מטעמה יכול ויהיה עניין אישי בכל נושא הקשור במידע ויכול והם מחזיקים בני"ע ספציפי או מסוג המוזכר במידע. המשתמש במידע מוותר על כל זכות תביעה וכל טענה כלפי החברה ו/או מי מטעמה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר