הקפיטליסט האדום
15-10-2013
סין אדירה בהרבה מובנים. היא ענקית בשטח, בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם (קצת לפני הודו), ומשלבת בתוכה דיכוטומיה שלטונית מעניינת במיוחד: קפיטליזם אכזרי, תחת שלטון מרכזי קומוניסטי. כמו כן, השינוי הדרמטי שהיא עברה מאז סיום המהפכה התרבותית הביא אותה להיות בית החרושת של העולם, ולנצל את כוח האדם שלה על מנת לשלוט בחלק ענק מן הסחר הבינלאומי.
כל זה קרה באופן מכוון, כאשר היא שמרה כל העת על פרופיל יחסית נמוך של התערבות מדינית בכל סכסוכי העולם. כנראה שלהנהגה הנוכחית ראייה שונה של תפקידה של סין בעולם:
כלכלית, הפיכתה של סין למדינה צורכת יותר, ומייצאת פחות, בהחלט מהווה יעד מוצהר.
מדינית, מהלכיה באסיה, ואף במזה"ת, מראים שהיא רוצה לקחת חלק מתאים לעוצמתה בקביעת המדיניות הבינלאומית.
מה יכול לשפר את שני המהויות האלו יחד? חיזוק המטבע לרמה שבו הוא יוכל להפוך למטבע סחיר כדוגמת הדולר, היורו, והיין, וכחזון עתידי, להפוך אותו למטבע רזרבות קובע ויציב.
יתרונות למטבע חזק:
הוא יעלה את כוח הקניה של הסיני הממוצע, וזאת לעומת התעשרותם של אוליגרכית הממון שנהנתה עד כה מן הייצוא הדורש דווקא מטבע נמוך.
ייבוא חומרי הגלם, להמשך בניית התשתיות, יוכל להיעשות בצורה זולה יותר.
הוא יגרום להורדה הדרגתית של הלחץ מצד כל אלו המתלוננים בדבר תחרות לא הוגנת מצד סין בסחר העולמי.
הוא יקדם את יכולתה לסחור ישירות מול מדינות מפיקות, מבלי לעבור דרך הדולר.
כל האמור כבר קורה, ולמעשה היוהאן עולה בצורה הדרגתית כבר תקופה. הוא 2% חזק יותר מתחילת השנה וכ-35 אחוז (!) יותר חזק מאז תחתיתו ב-2005. יש כמובן תופעות לוואי לתהליך הזה, וכאמור הגדולה מכולן תהיה ירידה של הייצוא, שלא יהיה תחרותי כל כך עם מוצרי המדינות האסייתיות האחרות (הודו, וייטנאם, אינדונזיה, וכו...).
נראה שהנהגה הנוכחית מוכנה לעבור את הקשיים הפוליטיים שייגרמו בתקופת המעבר הזו, וכל עוד לא נראה אירועים בלתי צפויים כמו קריסה של מוסד פיננסי גדול או התפוצצות בועל הנדל"ן (שני דברים שרבים וטובים צופים לו כבר שנים ממש), המעבר ימשיך ויתגבר.
אין פלא שמדדי המניות הסיניים נמצאים מזמן מעל התחתיות. תהליך אסטרטגי זה בהחלט ישפר את ביצועיהן. לפחות בכל החברות המשווקות מוצרים ושירותים פנימה. ואיך כל זה קשור אלינו? זה קצת עקיף, אך קיים. סין עולה להיות מעצמה גלובלית מדינית וכלכלית, היא סין שתאיים על ההגמוניה האמריקאית.
ככל יהיו יותר יוהאנים לרזרבות, כך יהיו פחות דולרים למטרה זו. ובמיוחד ככל שיהיו יותר עסקאות ישירות בין מדינות העוקפות את הצורך בדולר, כאמצעי תשלום, כך הדולר ייפגע. ובכנות, מי נראה לכם מתפקד פוליטית יותר טוב היום: וושינגטון או בייג'ינג?
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר