סקירת שוק ההון יומית 12.3.2013 - מאת משה שלום FXCM
עידן ה"אי-עבודה"
צונאמי של גורמים הכניסו לא מכבר את הכלכלה הגלובלית, והחברה המודרנית, לעידן חדש שנקרא לו כאן עידן האי-עבודה ("The No-Jobs Era").
תחילה, נציין כמובן את הטכנולוגיה שאותה אנו רואים בהתפתחותה מאז תחילת המהפכה התעשייתית. נול הכותנה האוטומטי, היה הסימן הראשון לכך שניתן עכשיו למצוא תחלופה זולה, אמינה, והרבה פחות דרשנית, מאשר האדם. מחשוב, ורובוטיקה הם פשוט המשך טבעי לכך.
שנית, שילוב מדינות כוח האדם האינסופי, והזול במיוחד (סין, הודו, וכו...), יצרו את השכבה השנייה ליכולת התחלופה של הפועל המערבי, או ליתר דיוק, של הפועל המנסה להשתכר על פי אמות המידה המתאימים לחיים המפותחים.
ושלישית, ניתן לציין את המשבר הכלכלי האחרון, אשר מייצר חסרים בביקוש, אשר גורמים לחברות לנסות להתייעל ככל האפשר. ואנו יודעים היטב מהו החלק בארגון שמייעלים תחילה: כוח האדם כמובן.
והנה, דוגמאות קשות לכל אלו ניתן לראות עכשיו באירופה המיוסרת, שבה ניתן למצוא עכשיו מספרים מדהימים של 20-30 אחוזי אבטלה רשמיים, ובין 50-70 אחוזי אבטלה בגילאים הצעירים. דרך אגב, אחוז האבטלה של כל גוש האירו נמצא כעת ב-12% (!), וזה כמובן כולל את כל המדינות הצפוניות.
אמריקה מתהדרת, לעומת זאת, במגמה יורדת של אחוזי אבטלה, וביצירת מקומות עבודה, אבל מי שחוקר קצת יותר עמוק בנושא, מייד רואה את האמת המרה: שיעור ההשתתפות בעבודה יורד שם פלאים, והגיע עד רמת שנת 1981 בה היה המשק במיתון עמוק ביותר. כמו כן, U6, המודד את כל אלו שהיו פעם נחשבים כמובטלים, נמצא היום מעל ה-14% (!).
האם זו תופעה חולפת, או משהו שאנו צריכים ללמוד לחיות איתו מעכשיו והלאה?
תחילה, את גורם המשבר לא ניתן בינתיים לבטל, ועד שלא ינוקה חלק מן החוב הרובץ על המשקים המפותחים, לא תהיה תקומה אמיתית לכלכלה הגלובלית. אבל, וזו נקודה חשובה במנותק מאותו משבר, עידן האבטלה הגדולה עדין לא הופנם על ידי קובעי המדיניות, והם מנסים עדיין לפתור את הבעיה בכלים של ה"מלחמה הקודמת".
מלחמות מטבעות, לשם גידול בייצוא וייצור, יכולים לעזור, אבל זה לא פותר את המהות. ככל שהעולם הולך ומתקדם, אנו נצטרך פחות ידיים עובדות, ואלו, בכל מקרה, יילקחו מבין הזולים ביותר, כל עוד קיימת הגלובליזציה של הסחר. כך, רק מעטי מעט, המסוגלים לספק איכות מיוחדת של מוצרים ושירותים יוכלו לדרשו שכר גבוה ומיוחד.
אז מה עושים עם הדור הצעיר, המשכיל, והרב, שעכשיו מסיים את לימודיו ומחפש עתיד באותן מדינות מפותחות? מה עושים עם כל הפנסיונרים שמאריכים להם שם את גיל הפרישה? מה עושים עם כל העניים שאומרים להם כל יום בטלביזיה ללכת לעבוד כפתרון לבעיותיהם הקיומיות? מה אומרים לפועלי הייצור שמייצרים מוצרים שרובוט יכול לייצר טוב יותר?
אינני מתיימר לתת פתרונות כאן, אבל, לדעתי, יש לחשוב בנושא זה מחוץ לקופסא. ורחוק ממנה. הכיוון החדש חייב להיות כזה שבו תנותק הפעולה התעסוקתית מן התמורה הישירה שתעסוקה זו מייצרת. אולי המודל הקיבוצי, שבו כל אדם תורם כיכולתו, ומקבל כצרכיו, (כאשר מנקים מן המודל את כל חסרונותיו החברתיים), ייחשב יום אחד לגרעין של חברה אנושית חדשה?
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר