סקירת שוק ההון 11.4.2013- מאת משה שלום FXCM
בשקט, בשקט
בעולם הפיננסי ההזוי, בו אנו חיים, ושבו, ממש בימים אלו, מופקים דיגיטלית טריליונים של .... להאצת הצמיחה הגלובלית (ובפועל, להאצת העליות בשוקי נכסי הסיכון), אנו מוצפים באינפורמציה חשובה, ופחות חשובה.
עוד עונת דוחות, עוד הצהרת כוונות פוליטית, ועוד הודעה על מיזוג, או רכישה. מאוד קשה, באוקיינוס המידע להתרכז בעיקר, ולבחור את החשוב מן הטפל. אם ניקח לדוגמא את לקוח המדיה הכלכלית הישראלי, ראשו מסוחרר מסטטוסי הפייסבוק של שר האוצר החדש, ומן המקוריות שלו להתנגח עם פקידיו. זה באמת לא קרה מזמן. את הצעדים שהוא יציע, יש להניח שאנו מכירים כבר די טוב, אבל לקשובים לרחש התקשורתי, אין מנוס מלשמוע את דעתו של כל מומחה, ואינטרסנט בתחום. לכן, אחסוך לכם את דעתי עליהם, או לפחות עד שנראה אותם בפועל, בתקציב.
בניגוד להיפר חשיפה מקומית זו, אירע דבר הפוך לחלוטין, בזירה הבינלאומית. מעשה חשוב, ובעיני אפילו די היסטורי, ולחלוטין מוצנע מתשומת הלב הכללית. זה זמן מה אנו עדים בעולם המט"ח לעלייה די מדהימה של המטבע האוסטרלי. זאת, כאשר הקורלציות הקבועות שלו, לעיתים, חייבו זאת, וגם כאשר הן דווקא היו צריכות לגרום לאפקט ההפוך. הרבה זמן לא היה ברור, לי לפחות, מדוע זה קורה. והנה לפני שלושה ימים פורסם שסין, ואוסטרליה, סגרו הסכם סחר, המכיר במטבעות של שתי המדינות כמטבעות לתשלום ישיר עבור אותה פעילות מסחרית. וכך, אין יותר צורך לעבור דרך הדולר האמריקאי על מנת לקנות או למכור משהו בין שנחאי וסידני.
לכיוון סין יונעו משאבים טבעיים, ואולי טכנולוגיה חדשנית, ולכיוון אוסטרליה אינסוף מוצרי הייצור ההמוני שסין יודעת לייצר כל כך טוב, בזול. תאמרו מייד: ומה כל כך מיוחד כאן? למה זה מעניין אותנו?
ארה"ב היא ציר המערכת המוניטארית, והדולר הוא מטבע הרזרבות בעולם. נכון שבחלקו זה נובע מעוצמתה הכלכלית-פוליטית של אמריקה, אבל בחלקו זה נובע מן הקביעה שרוב הסחר העולמי ייעשה על בסיס אותו דולר. למדינות יש צורך בדולרים על מנת לקנות בעולם את הדרוש להן, ולא רק חומרי גלם. למעשה, חוסר ב"מטבע קשה", כפי שקראו לזה פעם, יכול לגרום למשבר כלכלי-מדיני-פוליטי מיידי, במידה ומדינה נקלעת למצב כזה.
והנה, בשקט, בשקט, נרקמים הסכמים המייתרים את הצורך בדולר. סין, כבר עשתה זאת עם מדינות בדרום אמריקה, ואפריקה, אבל זו הפעם השנייה (יפן הייתה הראשונה) שמדינה המוגדרת מפותחת, והנמצאת לכל הדעות במחנה ה"מערב", עושה תרגיל עוקף דולר. רוסיה, הודו, ברזיל, וכל מדינה, שמטבעה נסחר בזירה הבינלאומית, ובעלת "מוצר" או "שרות" מבוקש, יכולות עכשיו, באופן לגיטימי, לדרוש מצב שבו אין כבר צורך להיות תלוי בדולר, מולן.
יש לזכור שירידה איטית, אך מתמשכת, בביקוש במטבע האמריקאי תלווה מגמה דומה בהחזקה של אג"ח מדינה אמריקאי, מצד זרים, כי זו הדרך המקובלת היום, שלהם, לשמור על "ההשקעה" הדולרית שלהם. ואתם כבר יודעים מה המשמעות של ירידה משמעותית של ביקוש לאותו אג"ח. האם נגיע למצב שבו כל הנפקה של אג"ח אמריקאי תיקנה אך ורק על ידי הפד? הוא כבר קונה כ-70% היום.
הסכמי סחר ישירים הם אירועים שכדאי לעקוב אחריהם, ולקחת אותם בחשבון, כחלק נוסף של הפאזל הגדול של משבר החוב. כחלק מסוף אותו משבר אמורה לצוץ מערכת מונטארית חדשה, מעוגנת במשהו אמיתי, ושלא תוכל להיות נתונה לחסדי "בן ברננקים", אבל חשבתי שהדולר יהיה עדיין במרכזה, בגלל אותו קשר לסחר הבינלאומי. עכשיו, זה כבר פחות בטוח.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר