יסמנים
01-08-2013
בחירת נגידים מרכזיים היא עניין קשה, ורגיש. מצד אחד, על ההנהגה הפוליטית למנות מישהו בעל ידע, ניסיון, שם בינלאומי, ביחד עם אומץ לב להיות עצמי בהחלטותיו. ומצד שני, הם רוצים נגיד שיהיה על "גל כלכלי" דומה מאוד לעקרונות המדיניות שלהם.
בנימין נתניהו, ויאיר לפיד, אכן ראו בד"ר פרנקל דמות משלבת כזו, ונשמה תאומה לאידיאולוגיה הקשוחה שלהם בנושאי המדיניות הפיסקאלית. "מדיניות מוניטארית נכונה" אמורה להשתלב, ולהשלים בעיני הפוליטיקאים את אותו קו תקציבי שהם מגבשים ביניהם.
לסטנלי פישר הייתה הילה שלא הייתה, ולא תהיה כנראה, לאף נגיד שלנו. פרנקל התקרב לכך, למרות כל חסרונותיו. ואז, הוא נדחה. סגניתו, אשר לא תמיד נכנסה לנעלי היסמנית המצופים ממנה, ואשר הטילה ביקורת לא אחת כנגד הממשלה בנושאי המחאה החברתית, והעדיפויות בחלוקת הכסף הציבורי, ממש לא יכלה להתאים עכשיו.
כך קיבלנו את ליאו ליידרמן היותר נוח, פחות מפורסם בינלאומית, אבל ממש קרבון-קופי אידיאולוגי של מנהיגינו הכלכליים. בתפקידיו השונים ובמיוחד במחלקת המחקר של בנק הפועלים ראינו כמה הוא תמך בקווים הכלליים המנוהלים כאן שנים. אוניברסיטת שיקגו הייתה כנראה משפיעה מאוד על חייו.
לא ניתן למצוא תבנית כלשהיא בין מינוי נגיד, למה שקרה במטבע שלנו, וזאת עקב עובדה פשוטה אחת: השוק מטיל ספק גדול בדברים הנאמרים בכניסה לתפקיד. בדרך כלל, מעשי הנגידים מונעי אירועים, ובמקרה של פרנקל, למשל, ראינו היפוכי כיוון של 180 מעלות, תוך חודשים ספורים, ביחס למה שראוי לעשות בריבית, ובכמות הכסף במשק.
לסטנלי פישר הייתה העוצמה הנדרשת על מנת לקבל גיבוי מתמשך מראש הממשלה, ולכן קווי מדיניותו היו רציפים, וברורים, למרות שאף אחד, אבל אף אחד, לא חשב שנימצא עם כ-80 מיליארד דולר רזרבות כתוצאה מן המלחמה שלו בספקולנטים.
מה ייעשה ליידרמן? הוא יעשה את מה שאדם תלוי יותר באלו שמינו אותו יכול לעשות. הבעיה האקוטית היא כמובן הריבית, וההשפעה שלה על שני הדברים הקריטיים למשק הישראלי: הנדל"ן (צריך להעלות ריבית לריסון הבועה), והייצוא (צריך להוריד את הריבית כדי להעלות את הדולר, וההכנסות מפעילות חיונית זו).
כבר היום ראינו את התבטאויותיו בתחומים העיקריים: "לעודד צמיחה, ייצוא, והשקעות במשק", "ללא שינוי במדיניות הממשלה מחירי הדירות ימשיכו לעלות שנים". האם אנו רואים רמז להמשך מלחמה בספקולנטים להרמת הדולר המקומי? ולהשאיר את הטיפול של הדיור לממשלה?
אם כן, אז למה הדולר אצלנו יורד, כאשר הדולר העולמי דווקא עולה? מאוד מוקדם לומר משהו אינטליגנטי על הנגיד החדש עד שנראה מעשים, ולא דיבורים, אבל תהליך קבלת ההחלטות שליווה את המינוי שלו מעורר נקודה לדאגה אחת: האם הוא יהיה אריה (כשמו) כאשר הוא יצטרך להגן על עצמאות בנק ישראל, ולקבל החלטות מוניטאריות הנוגדות את דעתם של הצד הפוליטי במפה הכלכלית שלנו.
משה שלום
ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב עשוי לקנות, למכור, לייעץ או להחזיק, עבורו או עבור אחרים בניירות הערך המוזכרים בכתבה.
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר