מסחר ממונף
עולם המסחר עובר בשנים האחרונות מהפכה של ממש. מהפיכת המסחר הממונף.
מי לא היה רוצה לפעמים שיהיו לו עוד כמה מזומנים בחשבון המסחר כדי לנצלם בעת הצורך.
התשובה היא ככל הנראה – כולנו.
אז ככה זה עובד, בעקבות דרישה למכשירים פיננסיים ממונפים התפתחו עם השנים מכשירים מורכבים כגון: אופציות וחוזים עתידיים ובשלבים מאוחרים יותר מכשירים רבים נוספים. הכלים הללו נשענו על אותו עקרון: הסוחר מפקיד בטחונות בלבד אשר משמשים אותו כאשראי וכל עוד גובה הבטחונות בחשבונו מספק הוא יכול להמשיך ולסחור. במידה והבטחונות שלו מצטמקים ביחס להיקף העסקאות שבהן הוא סוחר יקבל הסוחר אזהרה "מרג'ין קול" בצורת טלפון או דוא"ל או חלונית קופצת במערכת המסחר אשר תתריע על גובה בטחונות נמוכים. במידה וגם אלו אינם נענים – העסקאות נסגרות ע"י הברוקר.
רוצים דוגמא נוספת להמחשת המינוף - בבקשה, זוגות רבים בישראל רוכשים דירה בעזרת משכנתא. הזוג מגיע עם הון עצמי מועט (נאמר 500,000 ש"ח) אך לווה/נוטל מן הבנק משכנתא על יתרת הסכום החסר לצורכי הרכישה (נאמר 1,000,000 ש"ח נוספים). הבנק למעשה מינף את הזוג וסייע לו ברכישת הדירה המבוקשת. אולם במידה והזוג יסכן את הבנק בעסקת ההלוואה בהפסד ע"י כך שלא יעמוד בנטל תשלומי המשכנתא - יקבל הזוג התראות ואם גם אלו לא ייענו - העסקה בינהם "תסגר" ע"י מכירת הבית (והשבת כספי ההלוואה לבנק).
המסחר הממונף מהווה היום נדבך חשוב ומרכזי בעולם הפיננסי. כמות המכשירים הפיננסיים הממונפים והיקף הפעילות בהם הוא אדיר. יחד עם זאת השימוש בהם בידי סוחר שאינו מיומן ומכיר את מגבלות השימוש בהן והסיכון הגלום בהם – יכול לשמש עבורו כחרב פפיות. שימוש פרוע בכלי המינוף, כזה שאינו נעשה באופן מושכל עלול להביא לתוצאות הרסניות ועל כן מומלץ ורצוי שלא למנף יתר על המידה, מינוף ביחס שאינו עולה על 1:10 נחשב ליחס מינוף שמרני. מינוף ביחס גבוה כמו 1:50 נחשב למסוכן מאוד שכן מדובר ביחס של 1 ל-50 כלומר תנודה בשעור 2% בנכס הבסיס עלולה לחסל את כל חשבונו של הסוחר.
מכשירי המינוף הם כאמור רבים מאוד אך הנפוצים בהם בישראל הם:
- מסחר במט"ח
- מסחר באופציות
- מסחר בחוזים עתידיים
- מסחר ב-CFD שהם למעשה חוזים צמודים על מניות ומדדים
- מסחר בבורסה באמצעות תעודות סל ממונפות ועוד...
צור קשר
הרשמה לניוזלטר
חדש באתר